Kategorier
Reklam & Design

Bildbehandlingsprogram

Anonym: Jag minns att du skrev i något inlägg att du förstorar bilder i något gratis program? Vad hette programet och kan du förklara lite kortfattat hur man gör?

Jag vill ha alla bilder på bloggen 700 pixlar breda, så jag använder Photoshop CS4 (fått av jobbet) och GIMP 2. Det sistnämnda är ett gratisprogram som finns på svenska. Jag minns inte vart jag laddade ner det, men det borde gå att hitta om man googlar.

För att förstora bilder klistrar jag in bilden jag vill använda i GIMP och går in på: ”Bild” –> ”Skala bild”. I GIMP ändrar jag även bland annat skärpa (Filter –> Förbättra –> Gör skarpare) och färgstyrka (Färger –> Ljusstyrka/Kontrast). Om bilderna blir väldigt pixliga/korniga när jag förstorat dem till 700 pixlars bredd så brukar jag gå in och gör dem något oskarpa (Filter –> Oskärpa –> Gaussisk oskärpa eller Gör oskarp).

Testa dig fram och se hur det fungerar + ändra till olika värden (man kan i ”Gaussisk oskärpa” välja hur oskarp man vill göra bilden, men i ”Gör oskarp” väljer man inget värde/styrka). Hoppas det var till lite hjälp! Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *