Kategorier
Plugg & Jobb

När släpper man en dröm

Jag pratade framtid och drömmar med mina föräldrar ikväll och efter ett tag säger mamma: ”du kanske ska lägga ner det där nu”. Hon syftade på uppsatsen. Hon har alltid varit den som stöttat och drivit mig framåt, och hon skulle inte säga så om det inte vore för att det kanske är precis vad jag borde. Jag har hakat upp mig på att jag är en kurs från examen. Den hindrar och hämmar mig och mina drömmar. Jag har inte vågat ta något nytt kliv eftersom den känns som en vägg som står i vägen för allt jag vill göra. Och visst vore det så sjukt-fantastiskt-galet-bra att ta examen. Allra mest för min egen skull som ett bevis på att jag lyckats. Ett avslut. Men vad betyder den egentligen? Den behöver inte betyda lycka och lyckad.

Om jag istället ser till vad jag har åstadkommit i mitt 24-åriga liv så har jag studerat fyra år på universitetet – med 247,5 godkända högskolepoäng och 15 poäng icke godkända. Jag har gjort praktik i Berlin och pluggat engelska i San Francisco. Jag har jobbat 6,5 år på ett stort medieföretag: jobbat extra på onlineavdelningen, varit produktionsledare på marknadsavdelningen, är nu webbanalytiker på onlineavdelningen och jobbar även med annonshanteringen på våra sajter.

Jag har gjort två försök med uppsatsen och gjorde mitt bästa båda gångerna, men det gick inte hela vägen. Jag känner att det är ett misslyckande eftersom jag vill avsluta vad jag påbörjat, men motivationen finns inte där längre. Det är kanske dags att gå vidare nu. I två års tid har tanken på kursen gett mig ont i magen. Jag är rädd för att misslyckas och har identifierat mig själv med studierna i nästan hela mitt liv. Att plugga har varit det jag gjort. Det har i många år varit innehållet på den här bloggen, en stor del av mitt liv och vägen till mina drömmar.

Jag har skjutit det framför mig och sagt ”nästa termin” i två års tid. Om jag nu gör ett val att lägga det bakom mig så skulle jag nog sova bättre om nätterna. Det känns som det är dags att blicka framåt på riktigt nu.

 
 
se dig om
är du hungrig eller nöjd
är vägen snårig
eller öppen och röjd
du kan sitta upp nu eller kasta dig av
på väg mot himlens höjd
eller på väg ner i din grav

2 svar på ”När släpper man en dröm”

Egentligen ska man väl aldrig ge upp sina drömmar, men man kanske ska se över hur viktig drömmen är, avdramatisera den lite. Det behöver inte innebära att du misslyckats för att uppsatsen inte blir godkänd, det kan istället innebära att man ska se det från ett annat håll och ta en annan väg. Det kanske inte är uppsatsen som är problemet utan rädslan för att misslyckas? Kanske går att ändra attityden till det är ju "bara en uppsats och blir den inte godkänd nu så är det ändå nära så nästa gång" och köra på tredje gången gillt.

Eftersom du är en tjej med stora drömmar, så kan kanske en examen också innebära nyckeln till framtida drömmar när du söker drömjobb? Trist om arbetsgivaren väger två CV:n mellan varandra och det faller på att examen fattas. Är sådana "skitskaker" man kan få stå ut med om man vill vara anställd, även om det egentligen är andra egenskaper som också väger tungt än just en examen.

Blev en massa text… så vet inte om jag kom fram till poängen. Men…. ge inte upp dina drömmar, men låt heller inte uppsatsen stå i vägen för dina drömmar. Avdramatisera den lite och se om det kanske går att få den gjord oavsett….

Själv hoppade jag av studierna med två terminer kvar. Dumt tycker många, men det är ändå inget jag tänker söka jobb inom (är egen så gör som jag vill oavsett). Men, hade studierna varit en grund för framtida drömjobb så hade jag naturligtvis fullföljt.

Hej Patrik! Tack för de kloka orden. Självklart har tankar som dessa snurrat i mitt huvud. Och även om jag lägger det åt sidan så har jag fortfarande möjlighet att återuppta kursen. Men nu har jag tänkt tanken på att försöka igen länge och det har inte blivit av ännu, och tanken på att jag inte är klar ger mig ont i magen. Om jag i framtiden märker att jag inte får drömjobben, endast på grund av att jag inte har examen, då kanske jag finner motivationen. Men vägen till framgång är aldrig spikrak och olika personer hittar dit på olika sätt. När Google bad om examensintyg och jag sa att jag inte har något, så gick de vidare till nästa fråga och jag gick vidare till nästa steg i processen. Jag vet att det är viktigt med utbildning, annars hade det inte väckt så mycket känslor hos mig. Jag gav inte upp på en gång. Jag testade att skriva uppsats även en andra gång när jag hade börjat jobba heltid. Förhoppningsvis räcker den erfarenhet jag har (nu och framöver) när jag hittar drömjobbet.

Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *