Kategorier
Hälsa

Nyårslöfte 2020

På nyårsafton pratade vi om vad vi önskade för 2020 – och mitt nyårslöfte är att komma i form och leva mer hälsosamt. Marielle frågade då: ”är inte det alltid ditt nyårslöfte?”. Och svaret på den frågan är ja, det har varit mitt nyårslöfte i många år. Inte för att jag vräker i mig pizza hela dagarna, men jag är en person som måste tänka på vad jag stoppar i mig. Bara jag kollar på en godispåse så går jag upp i vikt. Så det kan låta tjatigt med samma nyårslöfte i år igen, men jag tror att jag behöver en nystart varje år för att inte spåra ur helt. Hade det inte påverkat vikten så hade jag levt på hamburgare och godis.

Jag har alltid velat ”komma i form”, men nu vid nyår stod vågen på högsta siffran någonsin för mig och jag kände att det får räcka. Jag tappade det helt den här hösten och har tränat dåligt, ätit skräp, varit förkyld i 3 veckor, haft mycket på jobbet, varit på 50-årsfest, haft min egen 30-årsfest och firat jul.

Mitt största problem är inte att ta tag i träningen. Förra året fanns det flera veckor när jag körde 6 pass i veckan på SATS. Men det gjorde aldrig någon skillnad på vågen. Mitt största problem är maten. Inte att jag äter skräpmat så ofta, men jag har svårt att känna skillnad på hunger och sug. Vilket gör att jag äter för mycket.

Så det jag har gjort de senaste 21 dagarna:

  • Tränat 4 gånger i veckan på SATS. Jag har läst att vad du äter betyder mer för siffran på vågen än vad träning gör. Men om jag tränar ofta så blir jag mer sugen på att äta bra.
  • Promenerar så mycket som möjligt. Jag äger inte ens ett månadskort hos SL, utan jag betalar bara för de enstaka resor jag gör. Vilket också får mig att vilja gå några hållplatser istället för att betala 37 kronor för korta sträckor. Win-win för plånboken och kroppen!
  • Slutat helt med godis, glass och bullar. När vi fikar på jobbet har jag druckit Pukka-té. Jag trodde just fredagsfikat skulle bli svårare att hoppa över än vad det var. Men min bov för sötsug är kvällarna.
  • När jag blir sugen på något så äter jag frukt, ägg, keso eller naturell yoghurt med granola (jag äter granola med smak av jordgubb & blåbär från Färsking – den har minst andel socker av de jag kollat på, är sååå god och företaget är startat av två unga personer).
  • Räknar kalorier i appen Lifesum de dagar jag orkar. Inte för att hålla exakt koll, men för att få ett hum om vad jag stoppar i mig. Om jag ska äta på restaurang så låter jag helt bli att räkna den dagen.
  • Försöker äta nyttiga grejer och väljer bort pasta, ris och bröd. Inte alltid, men oftast.
  • Tänker efter innan jag äter mellanmål och frågar mig själv: ”vill jag äta något för att jag är sugen eller stressad – eller är jag hungrig?”.
  • Försöker gå och lägga mig senast 22:00. Om jag är utvilad så har jag lättare att tänka mig för och äta bra. Om jag istället är uppe för sent så gör det mig ännu mer sugen på onyttiga grejer.

 När jag hoppade över årets första fredagsfika så sa min chef till mig att en bulle inte påverkar. Men om jag äter en bulle så är det så lätt hänt att jag köper med mig en godispåse på vägen hem. Jag är verkligen en allt eller inget-person. Köper jag en stor godispåse så äter jag inte tills jag är mätt, jag äter tills den är slut. Men jag kan inte tänka att jag aldrig mer kommer äta godis igen, då kommer jag inte orka, haha. Jag har även läst att det inte är bra att äta mycket socker när man har tandställning eftersom man lättare får hål i tänderna, så det är också en bra anledning till att sluta med socker.

Jag märker absolut ingenting ännu och jag kan fortfarande bli vrålsugen på godis, men på 21 dagar har jag har gått ner 1,7 kg. Jag vet att vågen inte är allt, men jag klämde på mig ett par jeans igår och de satt inte alls bra. Jag gick runt hela dagen och trodde att knappen skulle flyga ut. Men året har bara börjat och jag är så taggad på att komma i kläderna som hänger i garderoben och inte behöva känna mig plufsig. Jag har även tänkt springa flera härliga lopp, så jag ser fram emot våren och att komma ut och springa igen!

Nu kör vi!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *