Kategorier
Hälsa

PMS & p-piller

Jag har så länge jag kan minnas haft mensvärk och fått värktabletter utskrivna för det. Och sedan flera år tillbaka har jag även haft PMS två veckor innan mensen kommer. Men under det senaste året blev min PMS värre och värre och droppen som fick det att rinna över var på min födelsedag i november. Då grät jag hejdlöst – det kändes som att någon vred på en kran. Jag blev även osams med folk på jobbet, vilket jag aldrig brukar bli. Jag kände inte igen mig själv.
 
Då bokade jag tid hos en gynekolog och jag fick en tid snabbt och träffade en fantastisk gynekolog som sa till mig att jag inte ska behöva må dåligt varje månad. Jag har tagit samma p-piller (Neovletta 28) sedan jag började med p-piller för sex år sedan och de har fungerat bra fram tills i höstas.
  
Gynekologen skrev ut p-pillret Yaz och de två veckorna då jag skulle haft PMS med gamla p-pillret så mådde jag istället strålande och körde 9 träningspass på 2 veckor. När jag haft som mest PMS har jag känt mig svullen och orklös och har inte ens orkat ta mig till gymmet.
 
Nu har jag inte haft PMS eller mens på 3,5 månader (!) vilket känns helt galet. Det största beviset på vilken skillnad det blivit är ändå detta – genomförda träningspass/vecka sedan jag bytte p-piller:
 
I början trodde jag att mina ömma bröst var ett tecken på PMS, men det var bara träningsvärken efter alla pass jag orkade med!
 
Jag blir fortfarande irriterad, sur och ledsen men inte på samma sätt. Jag har känt mig nedstämd till och från under vintern men jag tror det beror på just vintern.
 
Enligt gynekologen så kommer jag få mens 3-4 gånger per år, men jag vet inte när den kommer. Troligtvis kommer den komma plötsligt utan förvarning vilket gör att jag förhoppningsvis slipper PMS:en också. Men hon sa åt mig att ringa på en gång ifall jag mår dåligt. Jag är bara så glad över att det gått så bra hittills och hoppas att det fortsätter på samma sätt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *